První letošní Výzvu odvážných pekařů hostila Francijn z blogu Koken in de Brouwerij. Představila nám recept na tradiční koláč Baumkuchen a vyzvala nás, abychom ho upekli.
Jedná se o koláč, jehož vrstvy postupně zapékáte a největší překvapení na vás tak bude čekat až do chvíle, než ho rozkrojíte a uvidíte jakési letokruhy. I proto se tomuto koláči také přezdívá Tree cake.
Já jsem se na svoji první Výzvu moc těšila a jsem ráda, že jsem koláč upekla. Už aby byla další!
Recept: Baumkuchen
Budete potřebovat:
Těsto:
6 vajíček
špetku soli
120 g krystalového cukru
150 g marcipánu
200 g změklého másla
100 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g hladké mouky
Poleva:
1 sklenička meruňkové marmelády
2 lžíce pomerančového likéru (nedávala jsem)
200 g hořké čokolády
1 lžička kokosového oleje (použila jsem máslo)
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do polotuha a přidejte krystalový cukr. Poté je vyšlehejte úplně dotuha.
Marcipán nastrouhejte na jemném struhadle a vyšlehejte ho společně se změklým máslem. Poté přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a znovu vyšlehejte.
Do této směsi zašlehejte postupně všechny žloutky, jeden po jednom a lehce vmíchejte sníh z bílků.
Plech nebo dortovou formu vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a ten také vymažte.
Rozetřete část těsta na plech a dejte do trouby vyhřáté na 230° péct asi na 4 minuty.
Poté formu vyndejte z trouby, rozetřete další část těsta a dejte zase zapéct. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Marmeládu rozehřejte a pomažte jí upečený koláč i na bocích. Nechte vychladnout.
Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni s kouskem másla, výslednou polevou koláč ozdobte a nechte zatuhnout.
Tip:
Prvních pár vrstev jsem pekla na dolní í horní ohřev, ale bála jsem se, aby koláč nebyl připálený a poté ho už jen grilovala z vrchu.
Vrstvy a množství těsta, které budete po jednom zapékat, si můžete přizpůsobit. Já těsto vrstvila postupně po 1-2 lžících.
Koláč je lepší jíst až druhý den. Nechala jsem ho tak odpočinout přes noc a druhý den jsme ho už nakrájeli a snědli. Byl bezvadný.
Děkuji Francijn na výborný recept a nové postupy. Jen je škoda, že ta vůně koláče nevydržela až do dnešního dne.


No comments:
Post a Comment