Sunday, January 5, 2014

Domácí tortilly a pečený falafel

Falafel je tradiční pokrm pocházející ze zemí Blízkého východu. Nejčastěji se jedná o smažené kuličky nebo placky z cizrny či fazolí s česnekem, chilli, tahini a dalšími druhy koření. 
Receptury na něj jsou však velmi variabilní a vy si tak doma můžete klidně připravit i falafel pečený a směs okořenit podle sebe.
Obvykle se servíruje s arabským chlebem, zeleninovými saláty a různými dipy nebo omáčkami, ale klidně si k němu můžete připravit i své domácí tortilly, tak jako já. :)

Falafel is a traditional dish coming from Middle East countries. Most often falafel are fried balls made from chickpeas or beans with garlic, chilli, tahini and other spices.
The recipes are really flexible so you can basically make your own spicy falafel mixture.
It is usually served with pita, vegetable salads, dips and sauces but you can also eat it with your own tortillas as I did. :)





Recept: Tortilly
Na 3 tortilly budeme potřebovat:
1 hrnek hladké pšeničné mouky
25 g másla
špetku soli
1/2 hrnku vody

Mouku smíchejte s máslem a solí a vytvořte drobenku. Postupně přilévejte vodu a vypracujte hladké těsto, které nechejte chvíli odpočinout.
Poté těsto rozdělte na 3 díly a na jemně pomoučené desce rozválejte tenké placky.

Rozehřejte si nepřilnavou pánev a placky opečte prudce z každé strany asi 10 vteřin. Opečené placky pak na chvíli zabalte do igelitového pytlíku, aby se zapařily a zůstaly měkké.

Tip:
Vodu možná ani nespotřebujete všechnu, takže ji raději opravdu přilévejte postupně.

Recipe: Tortillas
You'll need for 3 tortillas:
1 cup plain flour
25 g butter
a pinch of salt
1/2 cup water

Mix flour with butter and salt and make a crumble. Gradually add water to the mixture and make a smooth dough. Let it rest for a while.
Then divide the dough into 3 parts and roll out  thin tortillas on a gently floured board.

Heat a non-stick pan and cook each tortilla on each side for about 10 seconds. Put cooked tortillas into a plastic bag to steam them.

Tip:
Maybe you'll not use the whole amount of water so pour it to the flour really gradually.



Recept: Falafel
Na 6 větších kuliček budeme potřebovat:
3/4 hrnku uvařené cizrny
1 vejce
1 stroužek česneku
2 lžičky (sušené) petrželky
1/2 lžičky drceného kmínu
3/4 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky červené sladké (klidně pálivé) papriky
1/4 lžičky sody
malý kousek cibule
1 lžičku citronové šťávy
1 lžičku olivového oleje
2 zarovnané lžíce celozrnné mouky

+ sezam na obalení

Všechny uvedené suroviny rozmixujte a ze směsi vytvořte kuličky, které můžete obalit v sezamu. Kuličky skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 190° C asi 15 minut.

Recipe: Falafel
You'll need for 6 balls:
3/4 cup cooked chickpea
1 egg
1 clove of garlic
2 teaspoons (dried) parsley
1/2 teaspoon ground cumin
3/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon pepper
1/2 teaspoon sweet paprika powder
1/4 teaspoon baking soda
a small piece of onion
1 teaspoon lemon juice
1 teaspoon olive oil
2 tablespoons wholemeal flour

Blend all the ingredients together and make a balls. You can cover them in sesame seeds. Put the balls on a baking pan with parchment paper and bake in a preheated oven at 190° C about 15 minutes.


Tortilla s rukolou, červenou paprikou, falafelem a jogurtovou omáčkou (jogurt, sůl, pepř)
Tortilla with arugula, red bell pepper, falafel and yoghurt sauce (yoghurt, salt, pepper)


Tortilla s rukolou, mrkví, kuřecím masem a řeřichou
Tortilla with arugula, carrot, chicken and watercress

No comments:

Post a Comment