Sunday, December 22, 2013

Víkendové pečení: Popraskané sušenky a věnečky


Myslela jsem si, že se letos pustím do nějakého klasického vánočního cukroví, ale nakonec se mi do toho moc nechtělo. Stejně to moc nejíme a přeci jen, cukroví stále peče babička.
Rozhodla jsem se, že vyzkouším něco nového a pustila se do pomerančových sušenek podle Maryny, které jsou úplně úžasné. Pokud máte rádi hořkou čokoládu s pomerančovou příchutí, tyto sušenky vám přesně sednou. My jsme si je doma úplně zamilovali, nejvíce právě babička.

Kromě sušenek jsem se tento víkend pustila i do žloutkových věnečků. S odpalovaným těstem jsem pracovala úplně poprvé. Vím, že babička kdysi pekla věnečky ze směsi z krabice, ale ty se těmto opravdu nevyrovnají. Příprava až tak náročná nebyla a ten výsledek opravdu stojí za to. Jen se rozplývají. :)

I thought I would bake some Christmas cookies and sweets this year but I didn't. We don't really need it and after all my grandma is still baking.
I decided to try something new and made orange cookies by Maryna. They are really delicious. If you love dark orange chocolate, this cookies are definitely for you. We completely fell in love with them, the most my grandma.

In addition to the cookies I also made choux wreaths this weekend. I know my grandma baked this wreaths from a box but they are much better if you make them at home. The preparation wasn't so hard at all and the result is really worth it. They just melt in you mouth. :)




Recept: Popraskané pomerančové sušenky
Na 16 větších sušenek budeme potřebovat:
50 g hladké mouky
25 g kakaa
70 g moučkového cukru
25 g změklého másla
1 vejce
3 lžičky pomerančové kůry
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičku pomerančové šťávy
+ moučkový cukr na obalení

Pomeranče důkladně omyjeme a kůru nastrouháme na jemném struhadle.

Mouku společně s kakaem, 70 g moučkového cukru a práškem do pečiva přesijeme. Přidáme rozšlehané vejce, změklé máslo, pomerančovou kůru a šťávu a vypracujeme lepivé těsto. To zabalíme do sáčku nebo folie a necháme 2 hodiny uležet v lednici.

Z těsta tvarujeme kuličky, které bohatě obalíme v moučkovém cukru. Pečeme v troubě předehřáté na 200° C 10 minut. Po upečení je necháme vychladnout.

Tip:
Maryna psala, že bude těsto hodně lepivé. Mě se lepilo opravdu dost a kuličky se mi na plechu trochu rozjely, takže příště asi přidám trochu mouky navíc.

Recipe: Orange cookies
For 16 pieces you will need:
50 g plain flour
25 g of cocoa
70 g of powdered sugar
25 g softened butter
1 egg
3 tsp orange zest
1/2 teaspoon baking powder
1 teaspoon orange juice
+ Icing sugar to coat

Wash oranges properly and grate the zest on a fine grater.

Sift the flour together with cocoa, 70 g of powdered sugar and baking powder. Add beaten egg, softened butter, orange zest and juice and prepare sticky dough. Pack it into a foil and let it rest in a fridge for 2 hours.

Shape balls from the dough, roll them in the icing sugar and place them onto a baking pan. Bake in a preheated oven at 200 ° C for 10 minutes. Let them cool down after the baking.

Tip:
Maryna wrote that the dough would be sticky. My dough was very sticky and there were some cookies ran out on the pan. I would add a bit of flour next time to avoid it. 



Recept: Věnečky
Na 25-30 věnečků budeme potřebovat:
Věnečky:
120 ml mléka
60 g másla
2 vejce
60 g hladké mouky
špetku soli

Náplň:
170 ml mléka
3 žloutky
1 vanilkový pudinkový prášek
60 g másla
100 g moučkového cukru

Mléko s máslem a solí rozpustíme a zahřejeme téměř k varu. Poté přisypeme mouku a rychle mícháme, dokud se těsto přestane lepit na stěny hrnce a vařečky. Necháme vychladnout.
Po vychlazení do těsta po jednom přidáváme vejce, které postupně zašleháme.

Táhlým těstem naplníme zdobící sáček a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme věnečky. Pečeme v troubě předehřáté na 180° 20-23 minut.
Upečené věnečky hned rozřízneme.

Odměříme si mléko. V 1/3 množství rozmícháme pudinkový prášek a žloutky. Zbytek vylijeme do hrnce a zahřejeme k varu.
Do horkého mléka vylijeme směs prášku a žloutků a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout.

Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a po lžících zašleháváme pudink. Krémem naplníme zdobící sáček a naplníme věnečky.

Tip:
Pokud by věnečky zhnědly moc rychle, ztlumte teplotu v troubě na 160° C.
Troubu v průběhu pečení neotvírejte. 
Upečené věnečky rozřízněte hned po vytažení z trouby.
Dejte pozor, aby pudink i máslo měly při šlehání krému stejnou teplotu. Krém by se jinak mohl srazit.
Po upečení a ozdobení věnečky skladujte v chladu a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Recipe: Filled choux pastry wreaths
You will need for 25-30 choux wreaths:
120 ml milk
60 g butter
2 eggs
60 g plain flour
a pinch of salt

Filling:
170 ml milk
3 egg yolks
1 vanilla pudding powder
60 g butter
100 g powdered sugar

Melt butter, milk and salt in a pot almost to boil. Then stir in the flour and quickly stir until the dough stops glueing to the wall of the pot and a wooden spoons . Leave to cool .
After chilling the dough add the eggs one by one and stir in.

Fill decorating bag with the dough and spray wreaths on a baking pan with some parchment paper. Bake in a preheated oven at 180° C about 20-23 minutes.
Cut the wreaths immediately after the baking.

Measure out the milk for the filling. Mix pudding powder and yolks in 1/3 of the milk and pour the rest of the milk into a pot and heat to boil.
Pour the yolk and pudding mixture into the boiling milk and cook a thick pudding. Then let it cool.

Whip softened butter with sugar and gradually spoonful whip the pudding into it. Fill the decorating bag and fill the wreaths.

Tip:
If the wreaths turn brown too quickly, reduce the oven temperature to 160 ° C.
Do not open the oven while baking.
Cut the baked wreaths straight from the oven.
Take care that the butter and pudding are at the same temperature. Cream could collide.
After filling the wreaths store them at cool place. Sprinkle with some powdered sugar before serving.

No comments:

Post a Comment