Dnes jsem se dostala k uvaření batátů a mám pro vás tip na rychlý a skvělý zdravý oběd. Přiznávám, že naposledy jsem je měla snad minulý rok a skoro zapomněla, jak jsou dobré. Jelikož chutnají lehce nasládle, kombinace s balkánským sýrem přišla velmi vhod.
V záloze mám ještě jeden batát, který určitě nevydrží dlouho čekat. Taky musím zmínit, že při přípravě jídla jsem snědla o dost větší množství sýra, než můžete vidět, ale to je tak vlastně vždycky..v porovnání s tím, je tohle jen takový poprašek. :)
Today I cooked sweet potatoes for lunch so I have a quick and great healthy lunch tip for you. I admit that the last time I had a sweet potato was last year and I almost forgot how good they are. Because they taste slightly sweet the combination with greek cheese came in very handy.
I also have to admit that during cooking this lunch I ate much more cheese than you can see in the picture...this is just a dusting in a comparsion to it. :)
Recept: Kuřecí maso s batáty a špenátem, grilovaným rajčetem a balkánským sýrem
Na 1 porci budeme potřebovat:
1 střední batát
2 hrsti mraženého listového špenátu
1 kuřecí prso
rajče
máslo
olivový olej
sůl
pepř
sladkou papriku
balkánský sýr
Batát oloupeme, omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Na plechu s pečícím papírem ho posypeme solí, pepřem a pokapeme olivovým olejem. Dáme do trouby předehřáté na 175° C a pečeme asi 35 minut.
Upečené měsíčky nakrájíme na kostičky a společně s rozmraženým špenátem je na másle orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme asi 1/2 lžičky sladké papriky.
Kuřecí prso omyjeme a odblaníme. Poté ho osolíme a opepříme z obou stran. V pánvi rozehřejeme máslo a maso orestujeme z každé strany asi 5 minut.
Rajče nakrájíme na kolečka a opečeme nebo ho ogrilujeme zprudka na pánvi.
Poté vše naservírujeme na talíř a posypeme balkánským sýrem.
Tip:
Batát jsem upekla už večer a tak se mi doba přípravy oběda o hodně zkrátila. :)
Recipe: Chicken with sweet potatoes and spinach, grilled tomato and feta cheese
You will need for 1 serving:
1 medium sweet potatoe
2 handfuls of frozen spinach
1 chicken breast
tomato
butter
olive oil
salt
pepper
sweet paprika
greek or feta cheese
Peel, wash and cut the sweet potatoe into wedges. Put it into a baking pan with parchment paper, sprinkle with salt and pepper and drizzle with some olive oil. Bake in a preheated oven at 175° C about 35 minutes.
Cut the baked wedges into cubes and roast them together with spinach and butter. Season with salt, pepper and 1/2 teaspoon of sweet paprika.
Prepare the meat. Wash it, slice it and season each side with salt and pepper. Heat some butter in a pan and roast the meat each side for about 5 minutes.
Cut tomatoe into slices and grill it in a pan or oven.
Then serve everything on a plate and sprinkle with feta cheese.
Tip:
I baked the sweet potato in the evening and then I put it into the fridge so the preparation lasted much shorter today. :)
Čokoláda. Skvělou věcí je, že když ji rozehřejete, můžete do ní přidat jakékoliv vaše oblíbené ingredience a navíc je váš výtvor skoro hned hotový.
Já jsem do ní přidala oříšky se skořicí, goji a kokosové chipsy, arašídové máslo a hrubozrnnou sůl.
V nejbližší době ji určitě budu dělat ještě jednou a ráda bych do ní přidala i kardamom nebo brusinky. :)
Recept: Vaše čokoláda
Budeme potřebovat:
200 g čokolády
+ oblíbené přísady (kokos, oříšky, koření, sušené plody,..)
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a nalijeme ji na plech vyložený alobalem. Poté ji posypeme zvolenými ingrediencemi a necháme ztuhnout v lednici.
Tip:
Použila jsem 100g 74% a 100g 60% čokolády, ale určitě by šla udělat z jakéhokoliv druhu.
Čokoládu můžete zabalit do celofánového pytlíku a připravit tak hezký jedlý vánoční dárek. :)
Chocolate. The great thing is that if you melt it, you can put almost everything you would want in it. I put there some nuts with cinnamon, goji and coconut chips, peanut butter and coarse salt.
I would definitely do it again soon and I would like to season it with some cardamom and add some cranberries too. :)
Recipe: Your chocolate
You'll need:
200 g chocolate
+ favourite ingredients (coconut, nuts, spices, dried fruit,...)
Melt the chocolate in a water bath and pour it in a baking pan lined with aluminum foil. Then sprinkle it with selected ingredients and let it harden in the fridge.
Tip:
I used 100g of 74% and 100g of 60% chocolate but you can use any type you would want.
You can wrap the chocolate into a cellophane bag and prepare edible and nice christmas gift. :)
Čokoláda jako část dnešní snídaně v kombinaci s jogurtem a tvarohem, granátovým jablkem a amaranthovými perličkami.
Chocolate as a part of today's breakfast with yoghurt and quark, pomegranate and popped amaranth.













No comments:
Post a Comment