Saturday, January 25, 2014

Hruškový koláč se slaným karamelem


Slaný karamel jsem znala spíš z kombinací s čokoládou nebo oříšky, ale krásně ladí i s jablky nebo hruškami, které jsem dnes použila. Tentokrát jsem se řídila koláčem od Lucie a můžu potvrdit, že je to opravdu dobrota.

Salted caramel. I knew it from combinations with chocolate and nuts but it really perfectly sets with apples or pears which I used today. I followed the cake from Lucie and I can confirm that it's really yummy.



Recept: Hruškový koláč se slaným karamelem
Budete potřebovat:
Koláč:
300 g listového těsta
5 hrušek (3 větší, 2 menší)
3 lžíce třtinového cukru
20 g másla

Karamel:
4 lžíce cukru
25 g másla
2 lžíce smetany
1/4 lžičky soli

Listové těsto rozválejte na tenkou placku a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. 
Hrušky oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké proužky. Nakrájené hrušky naskládejte na těsto, posypte ho cukrem a přidejte i máslo nakrájené na malé kostičky.
Pečte v troubě rozehřáté na 200° C necelých 30 minut.

Chvilku před koncem pečení připravte karamel.
Máslo s cukrem nechte roztopit v pánvičce s nepřilnavým povrchem. Jakmile se vše rozpustí a cukr zhnědne, zamíchejte do karamelu sůl, smetanu a znovu povařte a nechte rozpustit.
Koláč vytáhněte z trouby a ihned ho potřete karamelem. Poté ho dejte zpět do trouby a nechte ho opéct asi 5 minut. 

Recipe: Salted caramel pear tart
You will need:
Tart:
300 g puff pastry
5 pears (3 large, 2 small)
3 tablespoons cane sugar
20 g butter

Caramel:
4 tablespoons sugar
25 g butter
2 tablespoons heavy cream
1/4 teaspoon salt

Roll out the puff pastry and put it onto a baking sheet with baking paper.
Peel the pears and grate or cut them into thin slices. Put the slices on the pastry, sprinkle it with sugar and add diced butter.
Bake in a preheated oven at 200° C for about 30 minutes.

A moment before the end of the baking prepare the caramel.
Melt butter and sugar in a non-stick pan until caramelised and browned. Stir in the salt and heavy cream and let it dissolve again.
Pull the cake from the oven and brush it with caramel immediately. Put the cake back to the oven and let it roast and crisp for about 5 minutes.

No comments:

Post a Comment