Myslím, že právě nadešel ten správný čas trochu probrat letní zásoby. Když jsem byla tento víkend u babičky na obědě, odnesla jsem si s sebou nejen marmelády, ale také zavařené borůvky a hned jsem věděla, co s nimi.
Doma milujeme šťavnaté a lehké koláče s velkým množstvím náplně a tak jsem sáhla po tvarohu. Ten podle mě v kombinaci s citrónovou kůrou a borůvkami funguje moc dobře.
Sice byste u nás v mrazáku našli třeba jahody nebo švestky, ale myslím, že právě borůvky dělají tento koláč výjimečným.
Trochu kyselkavý, ale zároveň sladký a šťavnatý koláč...kousek léta v naší kuchyni. :)
I think the right time to check some stocks of summer came. When I was at my grandma's this weekend she gave me some jams and also canned blueberries and I immediatelly knew what should I do with them.
We love moist and fluffy cakes with a lot of filling so I used quark. I think it sets perfectly with a bit of the lemon peel and blueberries.
Although you will find some frozen strawberries or plums in our freezer, I think just the blueberries make this cake special.
A bit sour but sweet and juicy cake...a piece of summer in our kitchen. :)
Recept: Tvarohový koláč s borůvkami
Na formu o průměru 18 cm budeme potřebovat:
Korpus:
75 g másla
130 g kakaových BeBe sušenek
Náplň:
500 g tvarohu z vaničky
2 vejce
6 lžic krystalového cukru
kůru z 1/2 citrónu
3 lžíce zavařených borůvek
Máslo dáme do hrnce a necháme rozpustit. Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme najemno. Máslo přilijeme k sušenkám a zamícháme.
Sušenkovou hmotu rovnoměrně natlačíme do máslem vymazané formy a předpečeme v troubě rozehřáté na 180° C 8-10 minut. Poté teplotu trouby snížíme na 150° C a korpus vytáhneme.
Mezitím co se bude péct korpus, připravíme náplň. Smícháme tvarohy s vejci, cukrem a citrónovou kůrou. Směs vylijeme do formy s předpečeným korpusem a rozvrstvíme na ni (trochu rozmačkané) borůvky i se šťávou.
Koláč vložíme do trouby, kterou máme rozehřátou na 150° C a pečeme 50 minut.
Poté troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme v ní koláč vychladnout.
Tip:
Pokud nemáte konzervované borůvky nebo kompot, použijte mražené nebo čerstvé. Trochu je povařte a pak rozmačkejte, ale ne moc, aby šly vidět i kousky.
Jak udělat borůvkový ,,vír'' se můžete podívat třeba TADY.
Recipe: Quark cake with blueberries
You will need for a 18 cm form:
Dough:
75 g butter
130 g cocoa biscuits
Filling:
500 g quark (cream cheese)
2 eggs
6 tablespoons sugar
lemon peel from a 1/2 of a lemon
3 tablespoons canned blueberries
Melt the butter and mix or crush the biscuits. Add the melted butter into the biscuits and mix together.
Press the dough onto bottom and sides of a baking form. Bake in a preheated oven at 180° C about 8-10 minutes. Then low the oven temperature to 150° C and get off the prebaked dough.
Mix quark with eggs, sugar and lemon. Put it onto the biscuit dough and add some the blueberries (slightly mashed).
Bake in a preheated oven at 150° C about 50 minutes. Then turn off the oven, open the door and let the cake cool in it.
Tip:
If you don't have any canned blueberries, you can use frozen or fresh blueberries. Just cook them a bit and then slightly mashed them.
HERE you can see how to make a blueberry swirl.




















No comments:
Post a Comment