Wednesday, January 8, 2014

Krémová dýňová polévka


Možná by vám mohl dnešní recept připadat trochu scestný, jelikož sezóna dýní je už dávno za námi, ale v obchodech stále seženete dýni máslovou a podzim si tak můžete lehce připomenout. :)
Já jsem podzimní období dýní úplně prošvihla a to, co mi chybělo nejvíc, byla právě polévka. Dýně je však další z úžasných surovin, které můžete využít v mnoha receptech ať už sladkých nebo slaných. :)

You could maybe think that today's recipe is quite misleading because the season of pumpkins is over but you can still buy a butternut squash in the market and easily recall the autumn. :)
I completely missed the autumn season and what I missed the most was the pumpkin soup. But pumpkin is the another one of  amazing ingredients that can be used in many recipes, whether sweet or savory. :)




Recept: Krémová dýňová polévka
Na 1-2 porce budeme potřebovat:
1/2 máslové dýně (380g)
1/2 cibule
asi 1 sklenice vody
1 lžička sladké červené papriky
sůl
pepř
mléko
olivový olej

Dýni oloupeme a společně s cibulí nakrájíme na kostičky.
V hlubším hrnci rozehřejeme asi 2 lžíce olivového oleje a orestujeme na něm cibulku i dýni. Zalijeme asi sklenicí vody, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí, asi 30 minut.
Uvařenou dýni i s vodou rozmixujeme dohladka, okořeníme paprikou, solí a pepřem a přilijeme mléko pro zjemnění. (podle chuti a hustoty, asi 1/3-1/2 sklenice)

Na talíři pak můžete polévku ozdobit hustým bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, olivovým olejem, semínky a řeřichou a podávat ji třeba s falafelem a domácími tortillami.

Recipe: Creamy pumpkin soup
You'll need for 1-2 servings:
1/2 butternut squash (380g)
1/2 onion
1 cup water
1 teaspoon sweet paprika powder
salt
pepper
milk
olive oil

Peel the pumpkin and cut it into cubes together with onion.
Heat about 2 tablespoons of olive oil in a pot and roast the onion and pumpkin. Pour about a glass of water, cover the pot and cook about 30 minutes until soft.
Blend the pumpkin with all of water until smooth and season with paprika, pepper and salt. Pour milk to soften (according to taste and density about 1/3-1/2 cup).

You can decorate the soup with yoghurt or sour cream, olive oil, some seeds, watercress and serve it for example  with falafel and homemade tortillas.

No comments:

Post a Comment