Wednesday, February 26, 2014

The Daring Bakers' February 2014: Beautiful bread

Únorovou výzvu Daring Bakers' hostila Sawsan z blogu Chef in disguise, která si pro nás připravila recept na sladký kynutý pletenec.
Jak sama Sawsan píše, pracovat s kynutým těstem je úplná pohádka. Sledování procesu kynutí a bublinek těsta, které vám praskají pod prsty je prostě kouzelné a proto únorovou výzvu pojmenovala ,,Beautiful bread''.
Já sama jsem už tento sladký pletenec zkoušela, s mákem a povidly, který můžete nají tady a jelikož jsem o únorové pečení nechtěla přijít, ale taky jsem se nechtěla opakovat, zkusila jsem upéct tmavou verzi.
Vzhled i náplň jsme si mohli přizpůsobit podle sebe a tak jsem ke kakaovému základu připojila karamelovou pomazánku. Nakonec to bylo super. Líbí se mi, že jeden nápad může být tak variabilní a vy si můžete upéct svoji vlastní verzi. Půjdete do toho taky? :)


Recept: Kakaový pletenec s náplní
Budete potřebovat:
40 g kakaa
400 g hladké mouky
180 ml mléka
60 ml vody
1 vejce
60 g másla
75 g cukru krystal
1/2 lžičky soli
8 g sušeného droždí
2 lžičky vanilkového extraktu
270 g Brinkers Chocolate karamel pomazánky (nutella,...)

Mléko s vodou lehce ohřejte a máslo rozpusťte. K mléku přidejte cukr, droždí, máslo a mléko a rozmíchejte. Mouky se solí a kakakem prosejte a postupně přidávejte k tekuté směsi.
Důkladně vypracujte těsto a nechte ho kynout asi hodinu na teplém místě.
Poté těsto rozdělte na 4 díly, které vyválejte na pomoučené desce, jeden vždy přeneste na plech a potřete náplní.
Naskládané placky rozřežte, zamotejte a potřeme mlékem. Pečte v předehřáté troubě na 180° asi 25 minut.

Na proces pletení se můžete podívat tady.


Díky Sawsan za výzvu a už se těším, co nám přinese ta další, březnová!

No comments:

Post a Comment