Myslela jsem si, že kaštanové období je už dávno za mnou a že nebudou k sehnání, ale akce rovnou ve dvou supermarketech mě přesvědčila o tom, že jejich sezóna ještě zdaleka neskončila.
Spokojeně jsem si tak domů odnesla další várku kaštanů, vyrobila pyré a pustila se i do koláče.
V hlavě jsem nosila jakousi představu o tom, jak by měl vypadat, ale jeho finální vzhled se mi líbí ještě více.
Je křehký a intenzivní a díky kaštanům moc chutný, ale co vám budu povídat...myslím, že víte, že pro ně mám slabost. :)
I thought the season of chestnuts is over and I wouldn't buy them this year again but a sale in two supermarkets convinced me that the season still continues.
So I bought some chestnuts again and completely satisfied made a puree and also baked a pie.
I had an idea in my head but I like the final look even more. It's delicate and intense and very tasty because of chestnuts but what can I tell you...I think a lot of you know that I really love chestnuts. :)
Recept: Kaštanový koláč
Na formu o průměru 18 cm budeme potřebovat:
Těsto:
100 g hladké mouky
40 g kakaa
3 lžíce cukru
špetku soli
65 g másla
1 žloutek
2 lžíce smetany (mléka)
1/2 lžičky vanilkového aroma
Náplň:
200 g kaštanového pyré
3 lžíce cukru
1 celé vejce + 1 žloutek
2 lžíce smetany (mléka)
špetku muškátového oříšku
Sníh:
1 bílek
2 lžíce cukru
Všechny uvedené suroviny na těsto vypracujeme a necháme v ledničce odpočinout asi půl hodiny.
Poté těsto natlačíme do máslem vymazané formy, propícháme ho vidličkou a vysteleme pečícím papírem a fazolemi nebo jinými luštěninami.
Takto připravený korpus vložíme do trouby rozehřáté na 180° C a pečeme 20 minut.
Na náplň smícháme všechny suroviny dohromady, vlijeme ji do předpečeného korpusu a pečeme na 180° C 20 minut.
Ke konci pečení vyšleháme bílek s cukrem a naplníme jím cukrářský sáček.
Upečený koláč vyjmeme z trouby, ozdobíme vyšlehaným bílkem a nakonec zapečeme pod grilem asi 5 minut.
Tip:
K ozdobení jsem použila kulatou zdobící špičku. Můžete však použít jakýkoliv jiný tvar nebo sníh na koláč nanést lžící.
Recipe: Chestnut pie
You will need (18 cm pan)
Crust:
100 g plain flour
40 g of cocoa powder
3 tablespoons sugar
pinch of salt
65 g of butter
1 egg yolk
2 tablespoons cream ( milk)
1/2 teaspoon vanilla aroma
Filling:
200 g chestnut puree
3 tablespoons sugar
1 whole egg + 1 egg yolk
2 tablespoons cream ( milk)
pinch of nutmeg
Meringue:
1 egg white
2 tablespoons sugar
Prepare a pastry from all the ingredients and let it rest in a fridge about half an hour. Then put the pastry into buttered baking form. Cover it with parchment paper and some legumes. Bake in a preheated oven for 180° C about 20 minutes.
Mix all the ingredients for a filling and pour it into the prebaked pastry. Bake for the 180° about 20 minutes.
At the end of the baking whisk egg white with sugar and put it into a decorating bag. Remove the cake from the oven, decorate it with the meringue and bake under the grill about 5 minutes.
Tip:
I used round decorating tip but you can use any tip you would want. You can also decorate the cake by using a spoon.




















No comments:
Post a Comment