Upéct tento tradiční holandský koláč jsem chtěla od té doby, co jsem ho na blozích zahlédla díky výzvě Odvážných pekařů. Jedná se vlastně o kořeněné těsto s mandlovou náplní a vůní trochu připomíná perník, avšak ne ten klasický, který známe.
Z blogerek, které Gevulde speculaas pekly, můžete znát třeba Verču, Lucku nebo Meg, od kterých jsem recept převzala.
Jsem ráda, že jsem se do něj konečně pustila, protože je to perfektní koláč do tohoto zimního období.
Je kořeněný, ale náramně sladký a nádherně voní. Doma jsme si ho zamilovali a nejspíš ho přes svátky upeču ještě jednou, opravdu nám moc chutnal.
Také jsem se o víkendu pustila do vánočky. Pekla jsem si podle tohoto receptu, kdy jsem navíc přidala i marcipán a trochu rumu.
Ráda pracuji s kynutým těstem, protože to, jak roste, mě moc baví. Vánočka se nakonec povedla, vykynula tak, jak měla a i když jí, i přes oporu špejlí, trošku ujel vršek, chutná výborně. Pěkně nadýchaná a měkká, nejlepší s máslem, marmeládou a hrnkem kakaa. :)


Recept: Gevulde speculaas
Budeme potřebovat:
Koření:
1 díl mletého hřebíčku
1 díl mletého muškátového oříšku
1 díl sušeného zázvoru
1 díl kardamomu
1 díl bílého pepře
50 % skořice
Těsto:
250 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
150 g hnědého cukru
špetku soli
2 lžíce koření
175 g másla
Náplň:
125 g loupaných mandlí
125 g cukru krystal
1 vejce
1 lžičku citronové kůry
Všechno koření kromě skořice rozdrtíme v hmoždíři nebo mlýnku a smícháme dohromady. Poté směs doplníme polovinou jeho hmotnosti skořicí.
Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do sáčku a necháme odpočinout alespoň 2 hodiny v lednici.
Náplň připravíme tak, že mandle umeleme nebo rozmixujeme na mouku, smícháme s cukrem, vejcem a kůrou a zamícháme do konzistence hladké pasty.
Pekáček nebo plech vymažeme máslem, těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme 2 pláty o velikosti plechu.
Na plech dáme první plát těsta, pomažeme ho vajíčkem a zakryjeme mandlovou náplní. Tu také pomažeme vajíčkem, přiklopíme druhým plátem těsta, poklademe mandlemi a znovu potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě předehřáté na 180° C 40 minut dozlatova.
Tip:
Použila jsem menší plech (18x18 cm) a jelikož mi zbylo trochu těsta, vykrájela jsem z něj i sušenky.
Originální směs koření čítá i další druhy koření, já jsem však použila jen ty, které jsem měla po ruce. Na úplný recept na koření se můžete podívat třeba tady.

Recept: Vánočka
Budeme potřebovat:
600 g hladké mouky
140 g cukru krystal
250 ml mléka
30 g droždí (3/4 kostky)
2 vejce (1 na potření)
120 g másla
2 hrsti rozinek namočených v rumu
1 lžičku soli
špetku muškátového oříšku
kůru z poloviny citrónu
mandle
60 g marcipánu nakrájeného na kostičky
1 lžičku vanilkového extraktu
lžíci rumu
Ohřejeme mléko a máslo rozpustíme.
Asi 2 lžíce cukru (z odvážených 140 g) utřeme s droždím a přilijeme trochu teplého mléka. Necháme vzejít kvásek asi 10-15 minut na teplém místě.
Mouku prosijeme do mísy, přidáme vejce, vlažné mléko a rozpuštěné máslo, kvásek a všechny ostatní ingredience.
Pořádně propracujeme těsto, které se nelepí na okraje mísy a necháme ho kynout asi 3-4 hodiny, zakryté utěrkou.
Poté vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a upleteme vánočku.
Upletenou vánočku necháme kynout na plechu vyloženém pečícím papírem dalších 30 minut. Mezitím rozehřejeme troubu.
Vánočku potřeme vejcem, posypeme mandlemi a zpevníme ji špejlemi.
Pečeme prvních 7 minut v troubě rozehřáté na 200° C, poté vánočku obalíme alobalem, teplotu snížíme na 150° a dopečeme asi dalších 40 minut.
Tip:
Těsto jsem nechala kynout 3 hodiny na kuchyňské lince.
Mandle jsem zamíchala do těsta a pár jich přidala i do pater při sestavování vánočky.
Jak uplést vánočku se můžete podívat TADY. Podle tohoto návodu jsem ji pletla také.




















No comments:
Post a Comment