Už je to rok co jsem pekla své první perníčky, ale musím se přiznat, že se mi v tu dobu vůbec nepovedly. Pamatuji si, že těsto docela hezky vonělo a taky se s ním dobře pracovalo, ale výsledné perníčky byly hrozně tvrdé a málo sladké a perníkové.
Pracovala jsem sice podle receptu, ale i tak se nepovedly. Nakonec jsem je alespoň ozdobila trochou polevy a nechala je jen tak na ozdobu.
Ještě v té době jsem si však do svého kuchařského sešitku napsala další recept, podle kterého jsem pekla právě letos a byla a stále jsem moc mile překvapená.
Perníčky jsou měkké, nádherně voní a taky nám všem moc chutnají. Pokud tedy stále hledáte, tápete a v internetové záplavě receptů na perníčky se nemůžete rozhodnout, třeba vám pomůže zrovna tento. :)
Pečete perníčky? :)
It's been a year since I baked my first gingerbreads and I have to admit they tasted really badly. I remember the dough smelled quite nice but the result was horrible. It was hard and not sweet enough.
I was according the recipe but I failed. I just decorated some of them to make a decoration.
Even at that time I have written another recipe to my cookbook. I used this recipe this year and I was and I'm still pleasantly surprised.
The gingerbreads are still soft, smell delicious and taste awesome. So if you are still looking for a recipe and you just can't make a decision, this recipe would maybe help you. :)
Do you bake gingerbreads?
Pustila jsem se také do tohoto kynutého pletence. Připadá mi, že je to jeden z dalších internetových pečících hitů, trochu jako kringel. Moc se mi líbí, jak vypadá a i když se to na první pohled nezdá, jeho příprava je poměrně jednoduchá.
Naplnila jsem ho makovou náplní a babiččinými povidly a myslím, že dopadl skvěle.
Pokud se rozhodnete ho vyzkoušet, určitě nebudete zklamaní...je hned pryč. :)
I also baked a yeast brioche. I think this brioche is quite popular, it's something like a kringle.
I really love how it looks and although the preparation seems hard, it's quite simple.
I filled it with a poppy seed filling and my grandma's jam and I think it turned out great.
If you would decide to try it, you will definitely not be dissapointed...it's eaten immediately. :)
Recept: Perníčky
Na 4 plechy perníčků budeme potřebovat:
400 g hladké mouky
75 g másla
2 vejce
140 g cukru moučka
2 lžíce medu
1 lžičku sody
3 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky skořice
1 lžíci kakaa
Poleva:
1 bílek
160 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme ho do sáčku nebo fólie a necháme uležet v lednici alespoň jeden den.
Poté těsto trochu prohněteme, na pomoučené desce vyválíme pláty o výšce asi 2 mm, vykrájíme perníčky a pečeme v troubě rozehřáté na 180° asi 8-9 min.
Na polevu jsem jen vyšlehala bílek s cukrem a citronovou šťávou.
Tip:
Perníčky jsem pekla na plechu vyloženém pečícím papírem a hned po upečení je lehce potřela rozšlehaným vajíčkem.
Při přípravě polevy cukr raději alespoň 2x prosijte. Zamezíte tak ucpání zdobícího sáčku. Pokud by se vám poleva zdála moc hustá, přidejte trochu citrónu. Pokud naopak moc řídká, přisypejte cukr.
Recipe: Gingerbreads
You'll need:
400 g plain flour
75 g butter
2 eggs
140 g icing sugar
2 tablespoons honey
1 teaspoon baking soda
3 teaspoons gingerbread spice
1/2 teaspoon cinnamon
1 tablespoon cocoa powder
Make a dough from all the ingredients and let it rest in a fridge at least 1 day. Then roll the dough on a little floured board into a plate with a height 2 mm. Cut the pieces and bake in a preheated oven for 180° C about 8-9 minutes.
Tip:
I baked the gingerbreads on a baking tray lined with some baking paper and I lightly smeared them with beaten egg immediately after the baking.
To make the icing, sift the icing sugar at least 2 times. This will prevent a clogging of and icing bag. if it's the icing too thick, add a few drops of lemon juice. If it's too thin, add some sugar.
Recept: Kynutý pletenec
Budeme potřebovat:
Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
4 g sušeného droždí
50 g změklého másla
2 žloutky
2 lžíce cukru
Náplň:
maková náplň, povidla
Potření:
mléko
Mléko ohřejeme, přidáme k němu všechny ostatní ingredience na těsto a propracujeme. Zakryjeme a necháme kynout asi hodinu na teplém místě.
Poté těsto rozdělíme na 4 díly, které vyválíme na pomoučené desce, jeden vždy přeneseme na plech a potřeme náplní.
Naskládané placky rozřežeme, zamotáme a potřeme mlékem. Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 25 minut.
Tip:
Jak přesně se tvoří takový pletenec se můžete podívat třeba na Youtube.
Makovou náplň připravíme tak, že zahřejeme 6 lžic mléka, přidáme asi 120 g máku, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru a chvilku povaříme.
Náplň můžete použít jakoukoliv. Máslo s cukrem a skořicí, tvaroh, ořechy, marmeládu, nutellu,...je to na vás.
Recipe: Yeast brioche
You'll need:
Dough:
500 g plain flour
250 ml milk
4 g dried yeast
50 g softened butter
2 egg yolks
2 tablespoons sugar
Filling:
poppy seed filling, jam
Glaze:
some milk
Warm the milk, add all the other ingredients for the dough and make a dough. Let it rest and rise in a warm place for 1 hour.
Divide the dough into 4 pieces. Roll them out and spread them with filling. Roll and tangle the dough, spread it with some milk and bake in a preheated oven for 180° about 25 minutes.
Tip:
How to make the whole brioche: Youtube
You can use any filling you want. Butter with cinnamon and sugar, curd cheese, nuts, jam, nutella...it's only up to you. :)























No comments:
Post a Comment