Friday, November 22, 2013

Inspirace, recept: kaštanové pyré


Přesně si vzpomínám na moji první zkušenost s kaštany. Bylo to před rokem na vánočních trzích, kde jsme si je koupili pečené a já je skoro všechny snědla sama. Moc mi zachutnaly, ale poté jsem je už nikde nemohla sehnat, až do minulého týdne.
Koupila jsem je v Albertu, kde je měli dokonce zlevněné a rozhodla jsem se, že z nich připravím pyré
Jeho příprava je poměrně náročná na čas, kvůli loupání a vaření, ale výsledek stojí za to.
Pár kaštanů jsem nechala odpočívat v mrazáku, ale dlouho tam určitě nezůstanou. Nejspíš dojde na nějaký koláč nebo připravím pyré ještě jednou...chamtivě jen pro sebe. :)
Máte rádi kaštany? :)

I exactly remember the first experience with chestnuts. It was a year ago at the Christmas market. We bought them roasted and I ate almost all of them. I really enjoyed the flavour but then I couldn't find them anywhere until the last week.
I bought them in Albert and decided the make a chestnut puree. The puree is a quite time consuming but the result really worth it.
I left some chestnuts in a freezer but they will not be there for a long time. I think I will make a pie or make a puree again...greedily just for myself. :)
Do you like chestnuts? :)

včera/ yesterday




Snídaně: tvaroh s borůvkami a mangem
Breakfast: quark with blueberries and mango


Svačina: celozrnné chléb se šunkou, jablko
Snack: wholemeal bread with ham, apple


Oběd: kuřecí maso s rýží a zeleninou
Lunch: chicken with rice and vegetables


Večeře: žitný knackerbrot s balkánským sýrem a zelninovým salátem
Dinner: rye crispbread with greek style cheese and vegetable salad
dnes/ today


Snídaně: ovesná kaše s malinami, banánem a kaštanovým pyré
Breakfast: oatmeal with raspberries, banana and chestnut puree


Svačina: celozrnný chléb se šunkou a sýrem, jablko a mrkev
Snack: wholemeal bread with ham and cheese, apple and carrot


Oběd: kuřecí maso s rýží a zeleninou
Lunch: chicken with rice and vegetables


Večeře: žitný knackerbrot s restovanou a čerstvou zeleninou a šunkou
Dinner: rye crispbread with roasted and fresh vegetables and ham


Recept: Kaštanové pyré
Budeme potřebovat:
200 g již uvařených a oloupaných kaštanů
1 vanilkový lusk
1 a 1/2 hrnku mléka

Kaštany dáme do hrnce a zalijeme mlékem. Vydlabeme semínka z vanilky a přidáme je k mléku i s celým luskem.
Vaříme pod pokličkou asi 30-40 minut, dokud kaštanu nepůjdou lehce rozmačkat vidličkou.
Poté je rozmixujeme ponorným mixérem a necháme vychladit.

Tip:
Neuvařené kaštany vhoďte do vroucí vody a vařte 10 minut. Poté je ještě horké oloupejte. Nezapomeňte odstranit obě dvě slupky.
Výsledné pyré mi přijde sladké akorát, ale klidně do něj můžete přidat i cukr, třeba vanilkový.

Recipe: Chestnut puree
You'll need:
200 g already cooked and peeled chestnuts
1 vanilla pod
1 and 1/2 cup milk

Put the chestnuts in a pan with milk. Remove seeds from vanilla, add them into the milk and also add the whole vanilla pod.
Cook with the lid on for about 30-40 minutes until you'll easily crush the chestnuts with a fork.
Then blend chestnuts and milk together until smooth with a food processor or mixer. Let it cool in a fridge.

Tip:
Throw uncooked chestnuts into a boiling water and cook about 10 minutes. Peel them hot. Don't forget to peel both husks.
The puree is sweet enough for me but you can add some sugar if you want of course, for example vanilla.


No comments:

Post a Comment