Monday, March 31, 2014

Celozrnná pizza

O víkendu jsme doma dostali hroznou chuť na pizzu a o pondělním obědu tak bylo hned rozhodnuto. Na to, že bylo těsto celozrnné, tak se s ním pracovalo úplně skvěle a výsledná pizza byla hezky tenká a křupavá. 
Zbytek ingrediencí a to, čím si svoji pizzu ozdobíte, závisí už jen na vás. Já jsem se pustila do kombinace rajčatové omáčky, lilku, cukety, špenátu a sušených rajčat, ale třeba pizza s brokolicí, fazolkami nebo sýrem a klidně i šunkou či masem by byla super!

This weekend we got a terrible craving for pizza so the monday's lunch was immediately known. In fact I worked with a wholemeal dough, the result is great. The pizza is thin a crispy and it tastes delicious. The rest of the ingredients depends only on you. I made the combination with tomato sauce, eggplant, zucchini, spinach and dried tomatoes but you can top your pizza with anthing you would want.





Celozrnná pizza
Na 1 pizzu budete potřebovat:
Těsto:
3/4 hrnku celozrnné pšeničné mouky
1/3-1/2 hrnku vody
1/2 lžičky sušeného droždí
1 lžičku soli
1 lžičku olivového oleje

Omáčka:
1 plechovku drcených rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl
pepř
hrst čerstvě nasekaných bylinek (koriandr, bazalka)

kousek cukety a lilku
žampion
3 sušená rajčata
čerstvý špenát
bazalkové lístky
balkánský sýr

Všechny suroviny na těsto dohromady smíchejte a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Dejte ho stranou a nechte kynout asi hodinku.
Rajčata z plechovky lehce přeceďte přes cedník a zbavte je přebytečné vody, poté k nim přidejte rajčatový protlak, směs okořeňte a vmíchejte bylinky.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše, přeneste ho na plech (vyložený pečícím papírem nebo vysypaný moukou) a pomažte rajčatovou omáčkou.

Poté nakrájejte výše napsanou zeleninu na plátky, pizzu jím ozdobte a poklaďte plátky bazalky.
Pečte v troubě předehřáté na 215° C 10-15 minut.

Tip:
Těsto si můžete připravit dopředu a nechat ho kynout přes noc v lednici. Tam vám vydrží i 3 dny.


Wholemeal pizza
You will need for 1 pizza:
Dough:
3/4 cup wholewheat flour
1/3-1/2 cup water
1/2 teaspoon dried yeast
1 teaspoon salt
1 teaspoon olive oil

Sauce:
1 can chopped tomatoes
2 tablespoon tomatoe puree
salt
pepper
a handful of chopped fresh herbs (cilantro, basil)

+
a piece of zucchini and eggplant
mushrooms
3 dried tomatoes
basil leaves
feta cheese

Knead a dough from all the ingredients, cover and let it rise for about an hour.
Put the tomatoes in a sieve and remove any excess water. Then add the puree and herbs to it and season with salt and pepper.

Roll out the leavened dough and transfer it onto a baking sheet. Add the tomato sauce.

Cut the vegetables into slices and put it on you prepared pizza dough. Decorate with slices of basil and bake in a preheated oven at 215° C for about 10-15 minutes.

Tip:
You can prepare the dough ahead of time and let it rise overnight in the fridge. You can let it there for 3 days.


No comments:

Post a Comment