Není to tak dlouho, co jsem poprvé ochutnala ořechové mléko. Poprvé jsem vyzkoušela mandlové od Alpra, ale to mi nechutnalo tak moc, jako toto rýžovo-mandlové mléko od Isoly. Koupila jsem si ho v supermatketu ve Vídni, ale je k sehnání i u nás, ve zdravých výživách nebo normálních obchodech. Překvapilo mě, že tam vyšlo mnohem levněji, než tady. Litr mléka vyšel na 1,8 €, což je v přepočtu asi 50 korun, přičemž třičtvrtě litru stejného mléka u nás seženeme za 65-70 korun (v internetových e-shopech litr mléka okolo 70-80 korun). I tak je to však v obou případech docela drahá sranda.
Kdybychom porovnali složení mléka od Alpra a mléka od Isoly, jsou na tom takto. Čistě mandlové mléko od Alpra obsahuje na prvním místě pitnou vodu, dále cukr, 2 % mandlí, jedlou sůl, stabilizátory, emulgátory a nějaké ty vitamíny. Rýžovo-mandlové mléko od Isoly obsahuje také pitnou vodu, 17 % italské rýže, 3% mandlí, za studena lisovaný slunečnicový olej, agávový sirup a mořskou sůl, přičemž všechny produkty pocházejí z ekologicky kontrolovaného zemědělství. Otázkou je, jak takové zemědělství asi vypadá. Chutná ale úplně úžasně a od té doby jsem si ho stihla koupit ještě jednou.
Přes prázdniny jsem nějak zapomněla na všechny oříšky, které jsem nestihla sníst a pustila se do výroby. Postup u většiny domácích ořechových mlék je skoro stejný. Stačí namočit 100 g oříšků do 600-700 ml vody, počkat alespoň 8 hodin, vodu slít, napustit novou a vše pořádně rozmixovat. Vzniklé mléko pak stačí přecedit přes plátýnko nebo utěrku a drť důkladně vymačkat.
U domácího mléka je super, že si můžete recept jakkoliv přízpůsobit a že přesně víte, co obsahuje. Můžete ho vyrobit z menšího množství vody, aby bylo hustší, osladit ho třeba medem nebo javorovým sirupem, přidat vanilkový extrakt, špetku soli, skořici a tak, mňam. :)
Z oříšků se slupkou nakonec vzniklo mléko trochu narůžovělé, bez slupky bylo čistě bílé. Na chuti to moc poznat nebylo, ale příště určitě zkusím pár oříšků opražit.
Kromě oříškového mléka jsem vyráběla i makové nebo kokosové a určitě se pustím ještě do rýžového nebo ovesného a jejich kombinací. #mojeovesna chutná z domácího mléka zase trošku jinak. :)
A ještě bych zapomněla, že drť se dá určitě dále spotřebovat. Na netu je hodně zajímavých receptů na různé sušenky nebo třeba granolu. :)
Vyrábíte domácí mléka? :)


No comments:
Post a Comment