Včera se v Praze, v kavárně a centru Langhans, konalo setkání, kam jsem byla společně i s dalšími bloggery pozvána. Celé setkání organizovala nezisková organizace Vím, co jím, která se dle jejich slov zabývá kvalitou potravin s ohledem na jejich nutriční složení a pomáhá s výběrem potravin vhodných pro zdravý životní styl.
Své logo propůjčuje potravinám, které projdou poměrně drahými laboratorními testy a jejichž složení splňuje nutriční kritéria a také se celkově zaměřuje na zdravý životní styl a podporuje zlepšení stravovacích návyků v České Republice.
S milou společností Hančou z Healthy Stuff(ed), Blankou FitFoodManic a Verčou a její sestrou z Healthy Lifestyle jsme se posadily ke stolu, pozdravily se s ostatními bloggery a počkaly na začátek přednášky, kterou provázeli odborníci Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.
Hned na začátku přednášky jsme se dozvěděli celkovou vizi a cíle organizace, také jak vzniklo jejich logo nebo jak je takový program propojen i s ostatními státy, s jakými společnostmi spolupracuje a jak se zapojuje i mezi populací prostřednictvím workshopů.
Přednáška dále pokračovala úvodem ohledně českého stravování a zvyků, několika příběhy ze života a celkovým shrnutím zásad zdravého životního stylu, zdravého hubnutí a nakupovaní, čtení etiket a složením jídelníčku. Nic moc nového většinu z nás nepřekvapilo a spíš jsme si tak zopakovali informace, které jsme už znali.
Po krátké přestávce a svačince, kterou jsme si mohli poskládat z potravin označeným jejích logem, jsme se přesunuli k workshopu s názvem ,,Chytré nakupování''. Sledovali jsme složení a etikety u několika druhů potravin, porovnávali obrázky např. s krajíčky chleba a hádali, kolik váží a odpovídali na různé otázky.
Karolína Hlavatá workshop doplňovala dalšími informacemi, např. o změnách zákonů, které zpřísní značení potravin a velikost písma, což mě osobně zaujalo asi nejvíce a mezitím prohodila i pár vtípků.
Po skončení workshopu jsme si dali oběd a jako pozornost obdrželi pár produktů s označením loga Vím, co jím.
Osobně mě nejvíce překvapilo, že se v balíčku objevila i instantní ovesná kaše. Na otázku, jak může takový produkt dosáhnout jejich loga, jsme se společně s Verčou dozvěděly, že kritéria obsahu cukrů u cereálií jsou poměrně vysoká a že by bylo obtížné najít na trhu takový produkt, který by jich obsahoval skutečně nízké množství a že se klade důraz hlavně na celkové složení, poměr tuků, sacharidů a bílkovin a energetickou hodnotu.
Taky mě moc nezaujal kečup slazený stévií, olej s máslovou příchutí, ,,ovocný'' čaj nebo nealkoholické pivo, ale potěšily mě cereálie Dobré z ovsa nebo Havlíčkovy žitné sušenky.
Celkově bych tak iniciativu Vím, co jím zhodnotila tak, že je to hezké vodítko pro člověka, který se teprve seznamuje se zdravým životním stylem a pro někoho, který rád volí nebo hledá tu zlatou střední cestu, jak sám zdůrazňoval i Petr Havlíček. Zároveň bych však stále neupouštěla od čtení etiket a složení, i když výrobek takové logo obsahuje.
Jsem také moc ráda, že jsem se viděla se slečnami blogerkami, které jsem doposud jen četla. Holky jsou naživo hrozně milé a usměvavé a v průběhu poledne jsme se společně skvěle bavily.
Po skončení akce jsme s holkama skočily do Sklizena a do Starbucks a poté se rozloučily. Já jsem měla ještě čas a vlak mi jel až večer, tak jsem se šla projít do centra, koukla na semifinále street basketu a dala si zmrzku v Angelatu. :)
Jak probíhalo setkání si určitě přečtěte i z jiného úhlu pohledu u Hanči. :)












No comments:
Post a Comment