Thursday, June 26, 2014

Celozrnná špaldová bábovka

Bábovka podle tohoto receptu mojí babičky se stala tou naší nejoblíbenější. Pokud taky občas rádi upečete něco klasického, je to sázka na jistotu. Vždycky se povede a je úplně super. Na snídani s mlékem, tvarohem nebo jogurtem a čerstvým ovocem je to ta nejlepší kombinace. :)

This bundt cake made by a recipe from my grandma has become our most favourite cake ever. If you also like to bake a classic cake sometimes, this is definitely a safe bet. It always comes out great and it tastes awesome. With milk, quark or yoghurt and some fresh fruit it's the best combination for breakfast. :)


Celozrnná špaldová bábovka
2 hrnky celozrnné jemné špaldové mouky
1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek třtinového cukru
1/2 hrnku řepkového oleje
1 hrnek mléka
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky vanilkového extraktu
2 velké lžíce kakaa + 1 lžíce mléka

+ hořká čokoláda na polevu

Oddělete žloutky od bílků, bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh a žloutky s cukrem do pěny. Do žloutků postupně zašlehejte olej a mléko, přimíchejte mouky smíchané s práškem do pečiva, vanilkový extrakt a nakonec opatrně a zlehka vmíchejte sníh z bílků.

Formu na bábovku vymažte máslem, vysypejte ji moukou a vylijte do ní 1/2 množství těsta. Do druhé poloviny zamíchejte 2 lžíce kakaa s mlékem a kakaové těsto nalijte do formy.

Pečte při 165° C asi 30 minut. Ke konci pečení bábovku zkontrolujte špejlí. Kdyby se na ní těsto lepilo, pečte déle.

Bábovku nechte vychladnout, opatrně ji vyklepněte z formy a polijte rozpuštěnou čokoládou.

Wholemeal Spelt Bundt Cake
2 cups whole grain spelled fine flour
1/2 cup whole wheat flour
1 cup cane sugar
1/2 cup rapeseed oil
1 cup milk
2 eggs
2 teaspoons baking powder
2 teaspoons vanilla extract
2 large tablespoons cocoa powder + 1 tablespoon milk

+ dark chocolate for frosting

Separate the egg yolks from the whites, beat the egg whites with a pinch of salt to stiff peaks and egg yolks with sugar until foamy. Add the oil together with milk to the yolks gradually, then add the flour mixed with baking powder, vanilla extract and then carefully and gently stir the egg whites in.

Butter and flour a bundt pan and pour a half of the dough in it. Mix the second half with cocoa powder and milk and pour it to the mold too.

Bake at 165° C for about 30 minutes or until a toothpick inserted comes out clean.

Let it cool and cover with melted chocolate.


Jaká je ta vaše nejoblíbenější?

No comments:

Post a Comment