Wednesday, June 4, 2014

Butter Chicken (Murgh Makhani)

Dnes pro vás mám recept na jedno z mých nejoblíbenějších indických jídel. Butter chicken, neboli máslové kuře. Jedná se o maso naložené v jogurtu, které se upeče nebo ugriluje a poté zamíchá do husté rajčatové omáčky se spoustou koření, česnekem a zázvorem. Při přípravě postupuji podle tohoto receptu a podávám ho společně s rýží basmati. Nikdy ho nemáme dost, je opravdu moc dobré. :)

Today I have a recipe for one of my favourite Indian dishes for you. Butter chicken. It's a meat marinated in yoghurt, which is baked or grilled and then mixed with thick tomato sauce with a lot of spices, ginger and garlic. I'm always following this recipe and serving it together with basmati rice. I have never get enough of it, it's really good. :)




Butter Chicken
Na 3 porce budete potřebovat:
Maso:
2 větší očištěná kuřecí prsa
2 stroužky česneku (utřené)
2 cm čerstvého zázvoru (najemno nastrouhaný)
1/2 lžičky soli
1 lžička pálivé papriky
1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
3 lžíce bílého jogurtu
1/2 lžičky garam masaly
1/2 lžičky kurkumy
1 lžička drceného kmínu

Omáčka:
1 lžíce másla
2 stroužky česneku (pokrájené na plátky)
2 cm čerstvého zázvoru (pokrájený na plátky)
semínka z 1 kardamomu
2 hřebíčky
1 lžička garam masaly
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1-2 lžičky pálivé papriky
400 g rajčatového pyré
1 lžíce citronové šťávy
100 ml vysokoprocentní smetany
40 g másla

+ sůl, cukr na závěrečné dochucení

Maso nakrájejte na kousky o velikost 3-4 cm a v míse ho smíchejte se všemi surovinami. Zakryjte poklopem a nechte odležet v lednici 3-4 hodiny.

Troubu předehřejte na 180° C a maso pečte pod grilem asi 15 minut nebo dokud nebude měkké.

Na omáčku v pánvi rozehřejte lžíci másla, přidejte nakrájený česnek a zázvor a opékejte asi minutu. Poté přidejte kardamom, hřebíčky, garam masala koření, kurkumu, koriandr a papriku, zamíchejte a opékejte asi dvě minuty, dokud se nerozvoní.
Do pánve nalijte rajčatové pyré a citronovou šťávu, zamíchejte a chvilku povařte. Poté přidejte upečené maso a důkladně promíchejte.
Nakonec přilijte smetanu a 40 g másla, míchejte dokud se máslo nerozpustí a omáčka bude krémová.

No comments:

Post a Comment